Angiografi – undersökning av hjärnans blodkärl

Onsdag den 2 juli skall jag genomgå en angiografiundersökning på Sahlgrenska. Efter det så hoppas jag att man skall veta mera om vad för slags åtgärd som skall göras..

Så går angiografi till enligt en beskrivning jag fått

För att en röntgenbild ska kunna tas av blodkärlen sprutas kontrastvätska in i de kärl som ska undersökas. Vid undersökning av hjärtats kransartärer eller av pulsådrorna på halsen förs en smal plastslang, kateter, in via en artär i ljumsken.

En spruta med lokalbedövningsmedel ges i det område där katetern ska föras in så att man inte känner någon smärta. En tråd med rundad spets, så kallad ledare, förs in i kärlet. När tråden är i rätt läge förs en kateter in över tråden och kontrastvätska sprutas in. När vätskan sprutas in kan få en värmekänsla som går över på några sekunder.

Läkaren tar en röntgenbildsekvens när kontrastvätskan passerar genom blodkärlen. Han eller hon kan sedan granska dina kärl i detalj på en bildskärm.

Undersökningen tar cirka en halv till en timme.

Efter angiografi

Undersökningen avslutas med att ett tryckförband läggs över det ställe där katetern förts in.
•Om undersökningen gjorts via ljumsken får du ligga till sängs några timmar.

En reaktion på ”Angiografi – undersökning av hjärnans blodkärl”

  1. Hi,
    No I have done this by myself. It needs of course a little bit of understandig on how the WordPress tool works, but nothing you can’t learn pretty easy.
    I recommend you to check out WordPress since it’s an open and free tool.

    Good Luck
    Cheers Timo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

9 + sex =